23 Aralık 2014 Salı

ABDÜLKADİR GÜLER


Abdülkadir Güler, 1 Ocak 1946’da Kızıltepe’nin Esenli köyünde doğdu, ilk ve ortaokulu Kızıltepe’de okudu. 1964 yılında Diyarbakır Erkek İlk Öğretmen Okulu’nu bitirdi. Uzun süre ilkokul öğretmeni olarak görev yaptı. 1976 yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nden mezun oldu. 1992 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü de bitirdi.
1985–1993 yılları arasında Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yaptı Ordu ili, Çamaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atandı, burada bir süre görev yaptıktan sonra 1995’te İlçe Milli Eğitim Müdürü iken emekli oldu ve Mardin kadar sevdiği Söke’ye yerleşti.
İlk yazısı 1962 yılında Diyarbakır’da Mücadele Gazetesi’nde basılan Abdülkadir Güler, şiir, deneme, folklor, eleştiri, röportaj, inceleme, araştırma, gezi, kitap tanıtımı gibi alanlarda çeşitli seçkilerde, sanat ve kültür dergilerinde ürünleriyle katkıda bulundu. Halen Söke Ekspres Gazetesi'nde yazmayı sürdürüyor.
Abdülkadir Güler, İLESAM, FAK, (Folklor Araştırmaları Kurumu), Söke Şairler ve Yazarlar Derneği, Söke ADD, EGAY-DER (Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği), Söke Gaziler ve Şehitler Derneği üyesidir. Söke’de halen yayımına devam eden Beşparmak ve Sarızeybek dergilerinin ilk kurucuları arasında yer aldı.
2008 Yılında Öğretmen Okullarının kuruluşunun 160. yılı münasebetiyle "SÖKE KÜLTÜR ÇINARI" ödülüne layık görüldü. Şiirlerinin bir kısmı bestelenrmiş, olup ayrıca "AĞAÇ DİKİN" başlıklı şiiri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olan İlköğretim okulu 4.sınıf Türkçe kitaplarında yer almıştır.
Abdülkadir Güler, evli ve üç çocuk babasıdır.

ESERLERİ

Dicle Köprüsü (Şiir 1970)
Harran’da Atatürk Çiçeği (Şiir 1986)
Söke Şairleri (1990)
Bir Başka Türkü (1991)
Bahar Düşü (1992)
Yerli ve Yabancı Gözüyle Yunus Emre (1993)
Konularına Göre Manilerimiz (1994)
Çamaş Notları (1995)
Mardin Folkloru : Gelenekler-Görenekler (1998)
Sökeli Şairler ve Yazarlar – Güldeste (1998)
Sökeli Bir Güzel Adam Ahmet Güçsav (2001)
Aydınlı Yazar Mahmut Özay / Hayatı ve Eserleri (2004)
Yaz Güneşi Bengisu (Şiir 2004)
Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı (Araştırma, İnceleme, Gezi 2004)

YAZARLA İLGİLİ BAĞLANTILAR:

ABDÜLKADİR GÜLER - ANTOLOJİ için tıklayın


ABDÜLKADİR GÜLER - FACEBOOK için tıklayın


ABDÜLKADİR GÜLER - MİLLİYET BLOG için tıklayın


ABDÜLKADİR GÜLER - SÖKE EKSPRES için tıklayın


2 yorum:

  1. Merhaba Sayın Zeki ÇALAR, benimle ilgili tanıtım yazınıza sonsuz teşekkürler ediyorum. İlginize hayranım, sağ olunuz. Başka birkaç kitabım daha var. Sökeli Şairler ve Yazarlar -Güldeste (1998), Sanat ve Edebiyat Dünyasında Elli Yıl Böyle Geçti (2014),Eylül Sonrası ( 2016), Söke'de İz Bırakanlar ( Araştırma, İnceleme, Biyografi -2017) ve Geride Kalanlar ( Sanat, Edebiyat, Biyografi / 2020 ) gibi kitaplarım vardır. Ayrıca Kayseri Selçuk Üniversitesi ve Ankara'da Gazi Üniversitesinde Lisans ve Yüksek Lisans halinde iki adet tez hazırlandı. Bunlar da kitaplaştı. Abdülkadir Güler'inde Eserlerinde Halk Bilimi Unsurları -Merve Nur Usluer ( 2010 ), Abdülkadir Güler'in Hayatı ve Eserleri / Yüksek Lisans Tezi- Mehtap Demirel 2012).

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Zeki bey, İlk tezim Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nden Merve Nur Usluer tarafından hazırlanmıştı. Bu da kitap halinde yayınlandı. (2010) - Yukarıda sehven Selçuk Ü. yazmışım, Erciyes Üniversitesi olacak. Lütfen bağışlayınız. Kitap halinde yayınlanmışsa bana ödemeli olarak gönderebilirsiniz... Selamlar.

    YanıtlaSil


POPÜLER YAYINLAR


DOST SİTELER

Gitmek istediğiniz sitenin logosuna tıklayınız.











Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı