23 Aralık 2014 Salı

AŞIK MAHZUNİ ŞERİF


1940'ın başlarında, ileride Pir Sultanların ölümsüzlüğünün en büyük kanıtlarından biri olacak Mahzuni Şerif, Afşin' in Berçenek Köyünde doğdu.
1956 yılında Berçeneğe gelen ilk okuldan mezun oldu. Berçeneğin okulsuz yıllarında, Elbistan' ın Alembey Köyü' nde, Lütfü Efendi Medresesinde Kur 'an eğtimi aldı, eski Türkçe okuyup yazdı.
1957 yılında Mersin Astsubay Okulu' na gitti. 17 yaşındayken babasının zoruyla dayısının kızı Emine ile evlendi. Bu evlilikten bir kızı olsa da Mahzuni bu evliliği bir mektupla bitirdi.
1960 yılında Ankara Ordu Donatım Teknik Okulu' nu başarıyla bitirdi. Başarısının gereği Kuleli Askeri Lisesi' ni aynı yıllarda hak etmesine karşılık, toplumculuğa ve halk edebiyatına gönül verdiği ve Alevi olduğu için ordudan ihraç edildi.
1961 Ankara'da İtalyan asıllı Sovina (Suna) isimli bir kızla tanıştı. Bu evlilikten Züleyha, Emrah, Ferhat adlı üç çocuğu oldu. Bu yıldan itibaren, sevip gönül verdiği yoldan giderek, yüzlerce plak ve kaset yaptı. Hakkında yazılan ve yazdığı kitaplar uluslararası edebi tartışmalara konu oldu.
1971 Mahzuni üçüncü eşi Fatma Hanım ı görüp beğendi severek evlendi. Bu evliliklerinden Derya, Ali, Şeyda ve Yetiş adlı dört çocukları oldu. Aynı yıl olan askeri darbeden sonra kurulan Nihat Erim hükümeti nin Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarına kıymasına dayanamayıp "Erim Erim Eriyesin" türküsünü patlatmasından dolayı hemen tutuklanıp dört ay cezaya çarptırıldı. Tahliye olup, yeniden tutuklandı.
1972 de Gaziantep' deki evi kundaklandı. Ozanmız' ın tüm ödülleri ve arşivinin yandığı söyleniyor.
1973 yılında halkı suça teşvik etmekten tutuklandı. Ankara'da Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılandı.
1962 - 1988 sürecinde defalarca saldırıya uğradı, evi yakıldı, mahkemelik oldu, tutuklanıp hapse atıldı, dövüldü, dişleri söküldü...
1989-1991 yılları arasında "Halk Ozanları Derneği" genel başkanlığını yaptı.1997 yılının haziran ayında Almanya'da beyin kanaması geçirip, Almanya 'nın Ulm Şehrinde tedavi gördü.
1998yılında, 58 kaset sahibi olan Ozanımız, dünyanın yaşayan üç büyük ozanı arasında birinci sırayı aldı. Bir çok yabancı ülkede deyişleri değişik dillerde okunmuştur. Tüm türkülerinin yer aldıığı 8 kiyabı bulunan Ozanımız 'ın, Bektaşı Kültürünün ve Anadolu Ezgilerinin dünyaya tanıtılmasında önemli bir yeri vardır.
2001 in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında, günümüzün Pir Sultan'ı Aşık Mahzuni Şerif, bir kez daha ölümü yenmeyi başardı. Ve aynı yılın kasım ayında kendisine, ''Elhamdülüllah Kızılbaşım ve Laikim. Ben değil yedi sülalem kızılbaştır. Bir suç varsa oda dedemdedir! " dediği için,DGM tarafından dava açıldı. Duruşma 27. 12. 01 tarihinde DGM ' de yapıldı.
2002 Mayıs ayının 17 si Mahzuni Severler için kara bir gün: Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Değerli Ozanımız 62 yaşında Almanyanın Köln Şehrinde hayata gözlerini yumdu. Bu acı ana kadar O, devletin düzenini yıkmak suçundan, hala yargılanıyordu.Şu an son ikamatkahı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgede huzur içinde yatıyor.
Şiirleri 1995 yılında basılan 207 sayfalık "DOLUNAYA TÜL DÜŞTÜ" adlı kitapta toplanmıştır.

AŞIK MAHZUNİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR

BERÇENEKLİ AŞIK MAHZUNİ 1976:

Mahzuni Şerif hakkında yazılmış olan ilk kitap!
O dönemde Mahzuni ile ilgili (60'li ve 70'li yıllar) yayınlanmış yazılar, röportajlar vs. toplu hali ile kitapta bulunuyor. Ayrıca bir çok plak öyküleri ve türkü sözleri var.

Yazar: Süleyman Yağız

İŞTE BİZİM MAHZUNİ 1999:

Yıllar önce yayımlanmış olan "BERÇENEKLİ AŞIK MAHZUNİ " kitabına dayanan "İŞTE BİZİM MAHZUNİ" kitabına eklemeler yapılarak yeniden yayımlanmış. "BERÇENEKLİ AŞIK MAHZUNİ " kitabın ikinci baskısı sayılır.

Yazar: Süleyman Yağız

ANADOLUYU KUCAKLAYAN OZAN 2000:

Ozanımızın bir çok şiir / türkü sözleri bulunan güzel bir kitap.

Yazar: A. İhsan Aktaş

AŞIK MAHZUNİ ŞERİF İLE İLGİLİ BAĞLANTILAR:

AŞIK MAHZUNİ ŞERİF resmi web sitesi için tıklayın


AŞIK MAHZUNİ ŞERİF - ANTOLOJİ için tıklayın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


POPÜLER YAYINLAR


DOST SİTELER

Gitmek istediğiniz sitenin logosuna tıklayınız.











Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı